jonge mantelzorgers

Het zorgen voor een familielid, in combinatie met je opleiding, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je?

Misschien is er in jouw gezin iemand langdurig ziek of gehandicapt. Misschien heeft iemand binnen jouw gezin een psychische aandoening of verslaving. Het zou ook kunnen dat je je hierover zorgen maakt. Dan spring je misschien vaker dan de meeste leeftijdsgenootjes bij om mee te helpen. Of je krijgt zelf niet de aandacht die je nodig hebt in je gezin. Misschien kun jij daarbij wel wat hulp gebruiken.

Een paar tips:

 • Deel je zorg
  Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
 • Bespreek het met je ouders
  Je ouders kennen jou het beste en zijn het meest op de hoogte van de situatie thuis. Als het goed voelt, neem ze in vertrouwen en vertel wat je dwars zit.
 • Bespreek het op school of op je werk
  Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, kan je rekenen op meer begrip als het schoolwerk een keer niet gaat zoals het zou moeten. Misschien kan je omgeving ook meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.
 • Geef aan wanneer het te veel is
  Misschien kunnen mensen in je omgeving wat taken van je overnemen. Soms is dat echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand of vind je het lastig om om hulp te vragen? Bel dan met MantelZ, wij gaan graag met je in gesprek. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de zorgprofessionals van jouw familielid.
 • Blijf leuke dingen doen
  Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.
 • Zoek informatie
  Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.
 • Kom in contact als je hulp nodig hebt!

Lotgenotengroep Jonge Mantelzorgers!

Ben jij of heb jij een kind of tiener die het leuk zou vinden om met andere jonge mantelzorgers in contact te komen? De lotgenotengroep komt maandelijks samen voor leuke activiteiten. Voor meer informatie: info@maatjez.nl

We starten dit jaar met een een groep voor oudere tieners en jongvolwassenen (17-23jaar). Met deze groep komen we samen om te sparren over het combineren van de mantelzorgtaken met bijvoorbeeld studie, werk, je sociale leven en je hobbies. Doe je mee?

Wat doen we nog meer en wat gaan we nog meer doen?

 • Gastlessen Kennemercollege 2021-2022
 • Workhops basisscholen
 • Opleiden van JMZ ambassadeurs
 • Ontwikkelen van een online platform voor jonge mantelzorgers i.s.m Mantelzorgcentrum Alkmaar (Discord)

Heb jij ideeën waar we jonge mantelzorgers mee kunnen helpen? We zijn zeer benieuwd naar jouw mening. Neem contact op!

Kom in contact met MantelZ als je hulp nodig hebt.

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top