Mantelzorg en dementie

In Nederland zorgen ongeveer 320.000 mantelzorgers voor mensen met dementie. Een groot deel daarvan zorgt iedere dag voor hun naaste. Ook hier geldt dat de meeste mensen het als vanzelfsprekend ervaren om voor hun naaste te blijven zorgen, ook als de gezondheid achteruit gaat.

Dan ligt het gevaar van overbelasting op de loer met alle gevolgen van dien. Als de mantelzorger de taak niet meer aankan, is dat een belangrijke reden voor opname in een verpleeg- of verzorgingshuis. Ook is er een toenemende kans op eenzaamheid. Door de zorgtaak is het moeilijker om de sociale contacten te kunnen onderhouden. Dit geldt vooral voor mantelzorgers (vaak partners) die samenwonen met de persoon met dementie. Eenzaamheid komt twee keer zo vaak voor onder mantelzorgers van mensen met dementie als onder mensen uit de algemene Nederlandse bevolking.

Het is dus heel belangrijk dat u als mantelzorger tijdig aan de bel trekt wanneer de zorgtaak te zwaar dreigt te worden. 

MantelZ helpt u graag bij het zoeken naar de meest geschikte vorm van ondersteuning, schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top