Mantelzorg nog altijd een taboe op de werkvloer

Hoewel steeds meer Nederlanders zorgen voor een naaste, praten we makkelijker over de zorg voor onze kinderen dan over mantelzorg. Mantelzorgers bespreken de thuissituatie pas als de combinatie met het werk niet meer gaat.

Ze zien het als privé, lossen het liever zelf op en willen anderen er niet mee belasten. Het onderzoek van stichting ‘Werk en Mantelzorg’ laat zien dat maar liefst 44% van de leidinggevenden niet op de hoogte is van de mantelzorgsituatie van een werknemer.

Bij werkgevers groeit het besef dat aandacht en begrip voor werknemers zich ruimschoots terugbetaalt. Het overgrote deel van de leidinggevenden (93%) is bereid om mee te denken over een betere balans tussen werk en mantelzorg.

Leidinggevenden kunnen problemen voor zijn door te weten wat er thuis bij werknemers speelt. Werknemers die samen met hun leidinggevende in gesprek gaan komen in 84% van de gevallen tot een goede oplossing. Dit leidt tot meer motivatie, loyaliteit, tevredenheid en productiviteit van de werknemer.

Bovendien zorgen goede oplossingen voor minder gezondheidsklachten en wordt verzuim en een burn-out voorkomen.(uit jaarcijfers 2020 van de Stichting Werk en Mantelzorg)

Heeft u vragen over het combineren van werk en mantelzorg? Bel Hanna Blankevoort van MantelZ: 06 122 705 04 of mail naar: H.blankevoort@maatjez.nl

Scroll to top