Respijtzorg

Vervangende mantelzorg of respijtzorg is de tijdelijke overname van de mantelzorgtaken. Door die tijdelijke overname heeft de mantelzorger even vrijaf om andere dingen te doen en te ontspannen. 

De regio heeft een breed aanbod in alle voorkomende vormen van respijtzorg.  Voor elke vraag is in de regio een aanbod. MantelZ kent het aanbod goed en kan u helpen met het vinden van de juiste ondersteuning.

Waarom respijtzorg?

Mantelzorgers bieden – vaak intensief – zorg en hulp aan een naaste met een chronische ziekte of beperking. Dat gaat vaak goed, maar kan ook teveel worden. Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat mantelzorgers af en toe de zorg uit handen kunnen geven. Als een mantelzorger tijdig een moment voor zichzelf neemt, kan hij of zij de zorg langer volhouden en met plezier blijven doen.

Door de aard van de zorg vragen mantelzorgers niet snel om hulp. Ze hebben de zorg voor hun naaste met liefde op zich genomen en zien het als vanzelfsprekend dat zij verantwoordelijk zijn voor die zorg. Dat maakt ze ‘gewoon bijzonder’. Maar het maakt ze ook kwetsbaar. Want intensief voor iemand zorgen en daarbij het gevoel hebben dat jij verantwoordelijk bent voor die zorg, kan soms voelen als een zware belasting. 

Het vragen om hulp hierbij, is dan ook geen zwakte maar een kracht. Iedereen verdient een moment voor zichzelf, een moment van letterlijk zorgeloos genieten. Dat maakt dat men er weer even tegen kan, iedereen vaart er wel bij. Ook de naaste. 

Wacht daarom niet te lang met het vragen om hulp. MantelZ helpt graag bij het zoeken van de juiste vorm van respijtzorg en bij het regelen ervan. 

Bent u benieuwd naar de verschillende mogelijkheden of op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met ons.

De respijtcoach

De respijtcoach van MantelZ kent alle mogelijkheden van respijtzorg in de buurt en kan uw cliënt en mantelzorger de juiste weg wijzen en/of helpen bij het aanvragen hiervan. Mocht de respijtzorg niet zijn wat u ervan verwachtte of wanneer u iets mist in deze regio horen wij dit ook graag. ( Misschien heeft u zelf wel ideeën voor een vorm van respijtzorg). Wij gaan graag met u in gesprek.

Respijt Coach: Hanna Blankevoort, bellen op 06 122 70504 of mailen: h.blankevoort@mantelz.nl

 

Voor wie is respijtzorg bedoeld?

Dat kan voor iedereen. Ouderen, jongeren of kinderen, ziek of met een beperking… Voor ieders situatie is een oplossing te vinden en vaak zijn er speciale voorzieningen voor specifieke doelgroepen.

Financiering

De kosten zijn afhankelijk van de vorm. Vaak is respijtzorg gratis, bijvoorbeeld als het om vrijwilligerswerk gaat. Als er wel kosten aan verbonden zijn, zijn er mogelijkheden van vergoeding vanuit de: WMO, WLZ, Jeugdwet, de zorgverzekeringswet.

Wat kunt u doen als professional?

  • Besef dat een op de vijf volwassenen mantelzorger is, dus waarschijnlijk ook een aantal van uw cliënten, patiënten of bezoekers. Ga voor u zelf na: hoe kan ik hen goed in beeld krijgen?
  • Ga bijtijds in gesprek met de mantelzorger en vertel waarom respijtzorg belangrijk is voor zowel mantelzorger als verzorgde. Leg uit dat inschakelen van hulp kan meehelpen om de zorg langer en beter vol te houden
  • Wijs de mantelzorger op de mogelijkheden van de respijtzorg.
  • Denk mee met de mantelzorger en wees flexibel: respijtzorg is maatwerk!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top