Vakantietips voor mantelzorgers

Als je de zorg hebt voor een naaste, moet je aan veel dingen denken als je op vakantie gaat. Zo is het aan te raden om goed op de voorwaarden te letten bij een reis- en annuleringsverzekering. Lees onze vakantietips! 

Reisverzekering

De voorwaarden bij een reis- en annuleringsverzekeringen zijn bij iedere verzekeraar anders. Waar moet je op letten?  

  • Slechts enkele verzekeraars hebben ruimere voorwaarden en geven mantelzorgers de gelegenheid om een reis te annuleren of af te breken als dit nodig is vanwege de zorg voor hun naaste. Het is daarom belangrijk om goed de voorwaarden te lezen. 
  • Een annuleringsverzekering dekt de kosten in het geval je vakantie niet kan doorgaan door plotselinge ziekte of overlijden van degene voor wie je zorgt. Let daarbij op dat je om die reden je reis mag annuleren. Dat hangt vaak af van de relatie die je hebt met de verzorgde. Soms kan annuleren alleen als je de ouder, kind, broer of zus van de verzorgde bent of als je met diegene een huishouden deelt.
  • Als je een kwetsbare naaste thuis achterlaat, is de kans groter dat er onverhoopt iets gebeurt waardoor je je vakantie moet afbreken. In de voorwaarden lees je in welke gevallen je versnelde terugreis wordt gedekt. Die voorwaarden zijn bij elke verzekeraar weer anders. En ook hier geldt: let op voor wie de terugreis is gedekt, vooral als je geen eerstelijns familie bent van de verzorgde.
  • Misschien zit een langere vakantie er niet in, maar ben je van plan om regelmatig een dagje of een weekend weg te gaan. Sommige verzekeringen dekken ook korte (dag)tripjes. De kosten worden dan vergoed in het geval ze niet kunnen doorgaan door een calamiteit, ziekte of overlijden van de verzorgde.  Als je er geen omkijken naar wilt hebben, dan kan een doorlopende reisverzekering uitkomst bieden.
  • Veel verzekeraars bieden een gecombineerde (doorlopende) reis- en annuleringsverzekering. 

Achterblijvers

Ga je zelf weg en laat je de dierbare voor wie je zorgt in goede handen achter? Beschrijf dan nauwkeurig welke zorg nodig is en wat er per dagdeel moet gebeuren. Maak voor jezelf vooraf een calamiteitenplan, met nummers van mensen die je kunt bellen in een noodsituatie.

Bij Markant kun je het Mantelzorgboek aanvragen, waarin je alles kan noteren voor de mensen die de zorg overnemen als je weg bent.

MantelzorgNL heeft een handige checklist voor het tijdelijk overdragen van de zorg. Downloaden

Logeeropvang / respijtzorg

Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. Dat betekent: tijdelijk de zorg overdragen. Er kan iemand in huis komen tijdens jouw afwezigheid, of de zorgvrager gaat tijdelijk uit logeren.

Sinds het najaar 2022 komt het aanbod van logeerzorg in de regio op gang. Wij zijn blij dat er sinds kort in Beverwijk en Heemskerk  zeven logeerzorgplaatsen zijn. Mantelzorgers kunnen overbelast raken door de zware zorgtaken die zij op zich nemen voor hun naaste. Logeerzorg, waarbij naaste tijdelijk ergens anders logeert, kan helpen om de zorg vol te houden. Ook als u een week op vakantie wil gaan is logeerzorg mogelijk. Klik hier om alles te lezen over logeerzorg in de regio Beverwijk / Heemskerk.

Medicatie

  • Zorg dat er voldoende medicatie in huis is en bestel op tijd bij. Laat ook een lijst achter met een overzicht van de apotheek met alle medicatie.
  • Ga de zorgvrager mee op vakantie en gebruikt die medicatie? Neem dan een Medicijnpaspoort mee. Daarin staat alle informatie over de medicatie. Dit is geen geldig document voor de douane, maar wel handig voor als er op reis wat gebeurt. De apotheek kan het Medicijnpaspoort voor je uitprinten.
  • Ga je samen met de verzorgde op reis naar het buitenland en gebruik een van jullie medicatie, dan heb je voor veel landen een verklaring nodig. Dat kan je apotheek verstrekken.
  • Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers of medicijnen voor adhd, heb je zelfs een speciale verklaring van de apotheek nodig. Een ander land kan dit namelijk als drugs beschouwen. Voor landen binnen het Schengenakkoord heb je een Schengenverklaring nodig, die je kunt aanvragen bij het CAK. Houd er rekening mee dat het 2 weken kan duren om deze verklaring te krijgen. Reis je naar een land buiten het Schengegebied heb je een medische verklaring nodig.
  • Weet je niet precies wat je nodig hebt aan verklaringen? Kijk dan op de Medicijnen-mee-op-reis-hulp. Je moet dan wel weten wat de werkzame stof in het medicijn is.
  • Neem medicijnen mee in hun originele verpakking met het etiket van de apotheek. Dat voorkomt misverstanden bij de douane.
  • Ga je vliegen? Denk eraan om medicatie in je handbagage mee te nemen en niet in de ingecheckte bagage. Dan zit je niet met de gebakken peren als je koffer niet of later aankomt. Bovendien kan het in het ruim te koud worden voor de medicijnen. Neem voor een week extra medicatie mee, zodat je voldoende hebt in het geval je onverhoopt later terugreist dan gepland. Bijvoorbeeld omdat je vlucht wordt geannuleerd. 
  • Ga je naar een warm land, pas dan op dat de medicatie niet te heet wordt. Bewaar het op een koele plek, of in en koeltasje met koelelement.
  • Heeft je reisbestemming een tijdsverschil met Nederland? Bespreek dan met de apotheek wat het beste tijdstip is om de medicijnen te nemen.

Hier vind je een lijst met medicijnen die onder de Opiumwet vallen

Vraag hier een Schengenverklaring aan bij het CAK.

Lees meer over medicijnen en vakantie op de site van de apotheek

Vakantie en dementie

Ga je samen op vakantie met een naaste met beginnende dementie? Kijk dan naar deze tips:

  • Ga niet te ver weg, probeer eerst eens een vakantie in eigen land en kijk hoe dat gaat.
  • Mensen met dementie vinden het lastig om aan een nieuwe omgeving of situatie te wennen. Zorg daarom voor een niet al te vol dagprogramma en bouw voldoende rustmomenten in.
  • Bereid je naaste voor op de reis door er vaak over te vertellen en foto’s te laten zien.
  • Als het mogelijk is, is het prettig om samen met anderen op vakantie te gaan, zodat je niet in je eentje de zorg hebt. Zo kom je zelf ook beter tot rust.
  • Maak veel foto’s op de vakantie, zodat je aan de hand daarvan na afloop thuis om samen na te genieten.

Samen op vakantie of een dagje weg

Samen op vakantie, dat kan natuurlijk ook. Er zijn veel aanbieders die jou samen met de verzorgde een zorgeloze vakantie of dagje uit kunnen bieden.

Op de Aangepastevakantiegids.nl vind je heel veel aanbieders van vakanties voor mensen met een beperking.

Op Kidsproofplus.nl vind je dagjes uit en vakantieadressen voor kinderen met een beperking (en hun familie).

Stichting Zonnebloem organiseert vakanties en dagjes uit voor mensen met een lichamelijk beperking. Tip: je kunt hier ook een aangepaste auto huren voor een dagje weg.

Op Handicap.nl vind je veel adresjes van toegankelijke vakantie accommodaties.

Op de site van NBAV.nl vind je reisorganisatie en accommodaties voor mensen met een beperking met het NBAV-keurmerk.

De Atlas van Zorg & Vakantie is een online wegwijzer voor aangepaste vakanties in binnen- en buitenland.

Allegoedsvakanties biedt vakanties voor senioren die minder mobiel zijn en gebruik maken van thuiszorg.

Het Vakantiebureau biedt zorgvakanties voor senioren. Ook voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorger.

 

Bron: Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Markant. Markant is het centrum voor mantelzorg in Amsterdam, Diemen en Duivendrecht. Markant helpt mantelzorgers balans te vinden tussen zorgen voor een ander en zorgen voor zichzelf. Mantelzorgers kunnen bij ons terecht voor informatie, advies, cursussen, begeleiding en praktische ondersteuning, onder andere door de inzet van vrijwilligers.

 

 

Scroll to top