Voor mantelzorgers

Zorgt u langdurig, onbetaald en soms intensief voor een naaste met een chronische ziekte of beperking? Dan bent u mantelzorger. Deze zorg lijkt vaak vanzelfsprekend, maar het gaat verder dan de gebruikelijke hulp die we elkaar geven. U doet het uit liefde en het is geen betaalde baan of vrijwilligerswerk.

Mantelzorger wordt u vaak niet bewust. Zeker bij (plotselinge) ziekte, bijvoorbeeld van uw kind, partner, ouder of kennis, vindt u het vaak logisch om de zorg te geven. Maar mantelzorg is niet verplicht.

De mantelzorgconsulent

U heeft uw eigen manier van zorgen voor uw naaste. Of het nu gaat om uw moeder met dementie, uw vader met een beroerte, uw kind met autisme of uw partner met parkinson. Of een vriend met psychische klachten of een buur die door een ongeluk beperkt is.

In zo’n situatie kan het fijn zijn als er iemand met u meedenkt over:

  • hoe blijf ik zorg geven op mijn eigen manier?
  • hoe kan ik omgaan met mijn veranderende naaste?
  • waarvoor en hoe kan ik hulp inschakelen?
  • welke zorg- en hulpinstanties zijn er in mijn omgeving?
  • welke financiële regelingen zijn er?
  • hoe vraag ik een indicatie aan of een persoonsgebonden budget?
  • wat kan ik met mijn werkgever regelen?
  • hoe versterk ik mijn sociale netwerk?
  • waar vind ik emotionele ondersteuning?

U kunt een afspraak maken met een van onze mantelzorgconsulenten

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De mantelzorgwaardering

Om uiting te geven aan de waardering voor u als mantelzorger wil de gemeente waarin u woont u graag jaarlijks een kleine attentie geven. Wat er gedaan wordt, en wanneer, verschilt per gemeente.

Klik hieronder voor informatie over de Mantelzorgwaardering in de gemeenten waarin MantelZ actief is.

De mantelzorgmakelaar

De belangrijkste taak van een mantelzorgmakelaar is het ondersteunen en ontlasten van mantelzorgers bij praktische zaken. Daarbij kunt u denken aan het uitzoeken van een tijdelijk logeeradres of het verkrijgen van hulpmiddelen. Maar ook het invullen van diverse formulieren en ondersteunen bij een keukentafelgesprek voor een aanvraag via de WMO

Wat doen wij?

MantelZ biedt mantelzorgers informatie en advies, praktische en emotionele steun, cursussen en behartigt uw belangen. Onze diensten zijn gratis. Uw vraag is ons uitgangspunt.

Respijtzorg

Even vrijaf voor de mantelzorger noemen we met een mooi woord respijtzorg. Komt u, naast de zorg voor uw naaste, voldoende aan uw ontspanning toe? Heeft u er vertrouwen in dat de zorg doorgaat wanneer u tijd voor uzelf neemt? MantelZ helpt u met zoeken naar mogelijkheden om echt tijd voor uzelf te nemen, zonder dat u zich druk hoeft te maken of de zorg voor uw naaste door kan gaan.

Jonge mantelzorgers

Ben je jonger dan 23? Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Werk en mantelzorg

Combineert u werk en mantelzorg? Dan bent u niet alleen. Twee op de drie mantelzorgers hebben betaald werk. Ongeveer een op de drie werkende mantelzorgers helpt vrijwel altijd op (of na) een werkdag.
De thuis- en werksituatie verschilt per mantelzorger. En daarmee verschilt ook de zwaarte van de taak als mantelzorger. Wanneer de balans zoek is tussen het werk en uw mantelzorgtaken bestaat er een risico op overbelasting. Een goede balans is dus belangrijk.
Scroll to top