Voor Professionals

MantelZ is er ook voor de professionals in de regio.  Misschien bent u werkzaam in de zorg of het sociaal domein. Wellicht heeft u als werkgever of manager te maken met mantelzorgers in uw personeelsbestand.

Om u te helpen bij het begeleiden van mantelzorgers bieden wij verschillende mogelijkheden tot ondersteuning. Onze expertise is in veel gevallen kosteloos beschikbaar!

Wij bieden: 

 • Bespreking van casuïstiek 
 • Ondersteunen van mantelzorgers in uw praktijk
 • Belastbaarheid van de mantelzorger, in kaart brengen bijbehorend advies
 • Informatie over respijtzorg
 • Workshops, presentaties of trainingen voor u, of uw team. Op maat vormgegeven, naar behoefte
 • Begeleiden van familiegesprekken
 • Deelname aan thema- en/of werkgroepen
 • Informeren en adviseren van werkgevers over combinatie ‘werk en mantelzorg’

nb. MantelZ wordt gefinancierd door de gemeenten Beverwijk, Castricum, Heemskerk en Uitgeest. Is uw organisatie niet gevestigd in deze gemeenten? Neem dan contact op voor een offerte.

Respijtzorg

Vervangende mantelzorg of respijtzorg is de tijdelijke overname van de mantelzorgtaken. Door die tijdelijke overname heeft de mantelzorger even vrijaf om andere dingen te doen en te ontspannen. 

De regio heeft een breed aanbod in alle voorkomende vormen van respijtzorg.  Voor elke vraag is in de regio een aanbod. MantelZ kent het aanbod goed en kan u helpen met het vinden van de juiste ondersteuning. 

Wat kunt u doen als professional?

Via onze nieuwsbrief houden wij mantelzorgers en professionals op de hoogte van actualiteiten op het gebied van wet en regelgeving.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 op de 5 volwassenen in Nederland is mantelzorger

Hoe ondersteunt u jonge mantelzorgers?

Jonge mantelzorgers zijn mantelzorgers tot en met 25 jaar oud. Alle professionals in zorg, welzijn en onderwijs hebben een belangrijke rol in het tijdig herkennen, erkennen en ondersteunen van jonge mantelzorgers en hun ouders. Je kunt gebruikmaken van de volgende 5 stappen.

 1. Herkennen en erkennen: zie en hoor jonge mantelzorgers
 2. Inventariseren: breng de opgroeisituatie in kaart
 3. Signaleren: heb oog voor signalen dat het niet goed gaat
 4. Informeren: geef informatie over ondersteuning aan jonge mantelzorgers en hun ouder(s)
 5. Doorverwijzen: zorg voor een warme overdracht naar hulp

“Als een mantelzorger wegvalt, heeft dat gevolgen voor het totale zorgproces. Daarom is het heel belangrijk om de mantelzorger actief in beeld te blijven houden. (Voor hen en met hen). Een goede mantelzorgondersteuning kan alle professionals in de zorgketen ontlasten.”

Informatie voor werkgevers

Het combineren van werk en mantelzorg is tegenwoordig heel gebruikelijk. Weet u hoeveel van uw medewerkers ook mantelzorger zijn?

In 2022 combineert  1 op de 4  werknemers werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. Er verandert veel op de in zorg voor elkaar. Mensen gaan meer voor elkaar zorgen en daarnaast worden mensen gestimuleerd te gaan werken. Hierdoor neemt  het aantal werkende mantelzorgers alleen maar toe.

Door een medewerker te helpen de mantelzorgtaken te combineren met zijn of haar werk, houdt u uw werknemer gemotiveerd en gedreven.

Informatie voor werkgevers

Het combineren van werk en mantelzorg is tegenwoordig heel gebruikelijk. 

In 2020 combineerde 1 op de 4 werknemers werk met mantelzorgtaken. Dat aantal groeit. Deels omdat we graag willen dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen en omdat we vaker vragen om ‘naar elkaar om te kijken’ en daarmee de zorg van de overheid naar de burger verplaatsen. Tegelijkertijd stimuleren we iedereen om ‘mee te doen’, te participeren. Door middel van betaald werk of vrijwilligerswerk. 

Het is belangrijk voor de mantelzorger maar ook voor u als werkgever om tijdig te herkennen dat uw werknemer overbelast dreigt te raken door de combinatie van werk en mantelzorg. Wanneer u als werkgever oog heeft voor de thuissituatie en de extra belasting die mantelzorg met zich meebrengt kunt u hierop inspelen om zo de werknemer gemotiveerd en gezond te houden. Een eerste stap is het bespreekbaar maken van dit belangrijke onderwerp. 

Hieronder delen wij graag een aantal tips:

Voor uw organisatie:

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!

Arendsweg 68

1944 JG Beverwijk

info@mantelz.nl

088 – 995 77 88

vrijwilligerswerk bij Maatjez

Even een boodschap doen, een kop koffie drinken met een bekende of gewoon een stukje wandelen. Voor een mantelzorgers is het ontzettend belangrijk om soms een moment voor zichzelf te hebben, de gedachten even te kunnen verzetten en zo de batterij weer op te kunnen laden. Mantelzorgers houden dan de zorgtaken langer en met meer plezier vol. Soms heeft een mantelzorger niemand om op terug te vallen. Voor die mensen zijn wij op zoek naar vrijwilligers!

Word vrijwilliger

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top