Wat doen zorgverzekeraars voor mantelzorgers in 2023?

De premies en vergoedingen van zorgverzekeringen in 2023 zijn bekend. Maar biedt een zorgverzekeraar ook vergoeding voor vervangende zorg, een mantelzorgmakelaar of een cursus? Het kan voor mantelzorgers handig zijn om daar extra op te letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

Verschillen

Als je dieper in de polissen van zorgverzekeringen duikt vallen er verschillende zaken op. Wist je dat het per zorgverzekering uitmaakt of de mantelzorger verzekerd is, of degene die zorg nodig heeft? Het kan dus betekenen dat je je als mantelzorger verzekert, maar dat je niet van de mogelijkheden gebruik kunt maken.

Belangrijk om te weten over de zorgverzekering in 2023

  • De premie van de basisverzekering is gestegen; gemiddeld wordt de premie 10 euro duurder in 2023.
  • In 2023 is er geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering. Voor mensen die een collectieve zorgverzekering hebben, gaat de premie dus (extra) omhoog.
  • De zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen. De maximale zorgtoeslag stijgt met 34 euro per maand.
  • Het eigen risico blijft € 385.

De landelijke vereniging MantelzorgNL zette de informatie in een handig overzicht op een rij. Ze checken elke zorgverzekering op de mogelijkheden wat betreft vervangende mantelzorg, vergoeding voor de inzet van de mantelzorgmakelaar, mantelzorgcursussen en kijken naar wie er verzekerd moet zijn om gebruik te kunnen maken van de voorwaarden.

 

Vragen

Heeft u vragen over de zorgverzekering en vervangende mantelzorg of andere vragen over respijtzorg?  Vul het contatformulier in! U kunt ook bellen of mailen met de respijtcoach van MantelZ:

Hanna Blankevoort
Tel:  06-12270504
of h.blankevoort@maatjez.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Even vrijaf van het zorgen, dit wordt respijtzorg oftewel vervangende mantelzorg genoemd. Mantelzorgers geven aan dat ze hier behoefte aan hebben, maar weten lang niet altijd wat de mogelijkheden en wat de kosten zijn.

In de aanvullende zorgverzekering is vaak ook mantelzorgvervanging opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld logeren of vervanging thuis zijn. Als u uw nieuwe polis ontvangt kijk dan ook naar de mantelzorgvervanging en kijk ook goed naar de voorwaarden. De voorwaarden kunnen sterk verschillen per verzekering. Zo moet soms de mantelzorger verzekerd zijn vervangende zorg te krijgen. Soms ook de zorgvrager. Ook hebben de aanvullende zorgverzekeringen andere mogelijkheden voor mantelzorgers: Zoals een mantelzorgcursus  of een Mantelzorgmakelaar. Ook dit verschilt per zorgverzekering en aanvullend pakket.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top