Hey, Jonge Mantelzorger! Hoe gaat het?

Ben jij wel eens degene die thuis extra taken op zich neemt omdat iemand in je familie ziek is, een handicap heeft of misschien een probleem met alcohol of drugs? Dat kan je vader of moeder zijn, maar ook een broer, zus, opa, oma of iemand anders in je omgeving waar je van houdt. Dat noemen ze ook wel een jonge mantelzorger.

“Een jonge mantelzorger is iemand tussen de 6 en 25 jaar die opgroeit met zorg voor of zorgen om iemand in zijn of haar omgeving. Dat kan gaan om een ouder, broer, zus of iemand anders die ziek is, een beperking of hulp nodig heeft.” 

Ben je op zoek naar tips? Lees snel verder.

Soms help je dan met praktische dingen zoals boodschappen doen, koken of ondersteunen met aankleden. Maar het kan ook zijn dat je moet vertalen bij een dokter omdat je ouders de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Het kan zijn dat je je zorgen maakt en daar soms wakker van ligt. Maar ook dat je na school meteen naar huis moet om te helpen of je erg weinig tijd hebt om leuke dingen te doen met je vrienden/vriendinnen.

Misschien vind je het lastig om hierover te praten met anderen. Op deze website vind je allerlei informatie over plekken waar je hulp kunt vinden. Onze Pauline helpt je graag, als je dat fijn vindt.

Belangrijk is het om te weten dat je er niet alleen voor staat!

Week van de Jonge Mantelzorger

In de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 tot 7 juni staan we extra stil bij jou. Bij alles wat je doet. Bij hoe krachtig je bent. 

Je bent niet alleen. 1 op de 4 jongeren groeit op in een gezin waar zorg nodig is. Misschien help je mee in huis, pas je op je broertje of zusje, of maak je je vaak zorgen om iemand die ziek is. En terwijl jij zorgt voor een ander, vergeten we soms hoe belangrijk het is dat er ook voor jóu gezorgd wordt.

Daarom is er deze week extra aandacht voor jou. Met informatie, tips, ontmoetingen én hulp als je die nodig hebt. Want jouw verhaal telt. En wij staan voor je klaar.

Bekijk de video en ontdek of jij een jonge mantelzorger bent! Tips nodig? Scroll verder.

Tips voor jou

Zorgen voor iemand thuis is bijzonder, maar soms ook zwaar. Misschien voel je je verantwoordelijk, of merk je dat het lastig is om alles te combineren. Dat is heel begrijpelijk – en je bent niet de enige.

Daarom hebben we een paar tips voor je op een rij gezet. Dingen die kunnen helpen, die je even kunnen opluchten of je laten weten: je staat er niet alleen voor.

1. Praat erover – echt, het helpt
Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vertel je verhaal aan iemand die je vertrouwt – een vriend, familielid of misschien je mentor. Je zult merken: als je je zorgen deelt, voel je je vaak al wat lichter.

2. Deel wat er speelt thuis
Je ouders weten meestal goed wat er speelt, maar misschien niet hoe jij je erbij voelt. Vertel wat je lastig vindt of waar je mee zit. Grote kans dat ze willen helpen of meedenken.

3. Laat school of werk weten wat er speelt
Zorg je voor iemand thuis? Laat het weten aan je docent, mentor of leidinggevende. Dan is er meer begrip als het een keer niet lukt met je werk of school. Soms kunnen ze zelfs iets voor je regelen waardoor het allemaal wat makkelijker wordt.

 

4. Geef je grens aan
Het is oké om te zeggen dat het te veel wordt. Je hoeft niet altijd sterk te zijn. Vraag hulp – bij familie, vrienden of bij MantelZ. Wij luisteren naar je en denken graag met je mee.

5. Vergeet jezelf niet
Zorg voor een ander, maar vergeet jezelf niet. Blijf afspreken met vrienden, kijk die serie waar je blij van wordt, of ga sporten. Even ontspannen helpt om het vol te houden.

6. Snap wat er aan de hand is
Weet je niet goed wat er met je naaste aan de hand is? Vraag uitleg aan je ouders, de huisarts of iemand uit de zorg. Als je snapt wat er gebeurt, voelt het vaak al minder ingewikkeld.

7. Kom in contact als je hulp nodig hebt
Je bent niet alleen. Er zijn mensen die willen luisteren, steunen en helpen. Neem contact op met MantelZ als je vragen hebt of ergens mee zit.

Pauline helpt je graag!

Kom je er niet uit, bel of app dan gerust met Pauline, zij kan je hierbij helpen. En daarvoor hoef je echt niet langs te komen of wekelijks af te spreken. Even je vraag appen naar 06 – 39 33 15 63 en ze zal die beantwoorden. Bellen mag natuurlijk ook maar hoeft niet hoor.

Mantelzorgconsulent Pauline
Pauline Landwehr Johann

 

Meer hulp

Naast MantelZ zijn er ook andere organisaties die er speciaal zijn voor jongeren in een zorgsituatie. Misschien vind je het fijn om ergens anders te beginnen of wil je iets specifieks bespreken. Jij kiest wat bij je past.

Je kunt onder andere op de volgende websites terecht voor meer informatie of om ervaringen te delen:

Scroll to top